V zadnjih mesecih smo pospešeno pripravljali projekt, katerega smo uspešno zaključili v zadnjem tednu meseca Novembra. Gre za popolno novost v Sloveniji in sicer za prvi fitnes center brez klasične recepcije. Člani lahko vpis in nakup karte uredijo prek spleta ali enega od treh samopostrežnih kioskov, ki so locirani v centru. Po včlanitvi in nakupu karte, lahko člani s pomočjo unikatne PIN kode vstopajo prek bariere. Bariera omogoča vstop dveh članov hkrati. Vnos PIN kode je urejen prek terminalov občutljivih na dotik, ki članu nudijo povratno informacijo o veljavnosti karte oz. koliko obiskov ima član še na voljo.

Samopostrežni kiosk


Samopostrežni kiosk, smo pričeli načrtovati letošnjo pomlad. Pri načrtovanju smo se oprli na zahteve naročnika in na ideje katere smo že več let izpopolnjevali v naših mislih. Ker je naročnik želel izključno brezgotovinsko poslovanje, smo zaenkrat odmislili modul za gotovinsko plačevanje in se lahko lotili iskanja modula za plačilo s kreditnimi karticami. Pri tem smo bili neprijetno presenečeni, saj smo hitro prišli do spoznanja, da je to področje v Sloveniji izjemno slabo zastopano. Ustanove oz. podjetja, ki naj bi ponujale tovrstne storitve niso zadovoljile naših potreb, zato smo bili ustrezne rešitve primorani poiskati v tujini.

Za kiosk smo poleg ohišja v katerega smo vgradili vse potrebne komponente, morali izdelati tudi ustrezno programsko opremo. Ta omogoča vpis članov, nakup kart, izstavljanje računov in izdelavo zaključkov, ter pošiljanje PIN kode prek SMS sporočil. Ta storitev je na voljo članu, ki pozabi PIN kodo. Sistem bo nadgrajen tudi z možnostjo rezervacij na vadbe. Slednje sicer omogoča tudi spletni vmesnik, do katerega imajo prek domačega računalnika ali druge naprave dostop vsi registrirani člani.

Kiosk smo opremili z 17 colskim LCD monitorjem občutljivim na dotik, ustrezno zmogljivim računalnikom, termalnim POS tiskalnikom ter terminalom za vnos PIN kode in čitalnikom kreditnih kartic.

Vsak kiosk je povezan s centralnim računalnikom na katerem je nameščena programska oprema KLIK. Ta skrbi tudi za obdelavo plačil opravljenih prek spleta. Člani lahko med drugim prek spleta opravljajo tudi OnLine rezervacije na vodene vadbe.


Info Terminal (iPoint)


Info terminal služi za vnos PIN kode, katero član prejme ob vpisu v center. Terminal je nameščen na vsakem prehodu in prek zaslona občutljivega na dotik omogoča vnos PIN kode. Sistem po vpisu PIN kode opravi verifikacijo člana in v primeru, da je PIN koda veljavna omogoči vstop. Sočasno tudi izpiše do kdaj je karta veljavna in koliko obiskov ima član še na voljo.

V primeru, da je članu karta potekla, ga terminal napoti na samopostrežni kiosk, kjer lahko opravi nakup nove karte. Terminal ima tudi možnost vgradnje brezkontaktnega RFiD čitalnika.Omejevalnik dostopa

Gre za t.i. "Half height" omejevalnik dostopa z dvema ločenima prehodoma. Vsak izmed prehodov je opremljen s po tremi horizontalnimi palicami, ki odrasli osebi segajo do višine pasu. Te onemogočajo prost prehod. Prehoda ločuje prostor za mehanizem in elektroniko.
Omejevalnik omogoča sočasen vstop dveh članov hkrati, ne glede na to ali oba vstopata, oba izstopata ali eden vstopa in drugi izstopa. Vsak izmed dveh prehodov je tako na vstopni kot izstopni strani opremljen z Info Terminalom, prek katerega član vnese osebno PIN kodo. Po verifikaciji PIN kode, omejevalnik vklopi prost prehod na vstopni ali izstopni strani, seveda le v primeru, da ima član veljavno karto oz. še veljavne obiske.
Omejevalnik dostopa ima vgrajeno tudi t.i. funkcijo "FailSafe", ki v primeru izpada električne energije ali v primeru alarma, na požarni centrali samodejno vklopi režim prostega prehoda. V tem režimu, osebam, ki se nahajajo v centru ni potrebna odjava, ampak lahko prosto zapustijo center.
Opisano rešitev si lahko ogledate v Ljubljani na Viču. Fit City center se nahaja za glavno Petrolovo bencinsko na Viču. Več o centru pa si lahko preberete tudi na spletni strani www.fit-city.com