V podjetju Norka d.o.o. iz Lenarta v Slovenskih Goricah varnost in zdravje zaposlenih ter obiskovalcev postavljajo na prvo mesto. V luči aktualnih razmer so se odločili za nakup posebne vrste omejevalnika dostopa. Omejevalnik Covid19 izmeri telesno temperaturo (na čelu), preveri ali oseba nosi zaščitno masko, ter razkuži roke. Nato dovoli vstop v prostore.

Bistvene lastnosti omejevalnika:

  • merjenje telesne temperature
  • preverjanje ali oseba uporablja zaščitno masko
  • razkuževanje rok
  • verifikacija brezkontaktnih medijev

In kako omejevalnik deluje. Omejevalnik ima vgrajen zaslon s kamero in merilnikom temperature. Oseba se postavi pred omejevalnik, tako da se obris glave ujema z obrisom silhuete na zaslonu. Merilnik temperature izmeri temperaturo na čelu, algoritem v kameri pa preveri ali oseba nosi zaščitno masko. Če je telesna temperatura ustrezna (mejna vrednost se nastavi prek vmesnika) in oseba nosi zaščitno masko, se na omejevalniku prikaže signal, da je potrebno roke vstaviti v odprtini za dezinfekcijo rok. Ko senzorji zaznajo, da sta obe roki v odprtini, se sproži sistem za dezinfekcijo rok. 2 sekundi kasneje omejevalnik omogoči prehod.

Celoten postopek traja cca. 5 sek/osebo, omejevalnik pa omogoča tudi priklop čitalca kartic (medijev) s katerim se lahko opravi še preverjanje službene kartice. Naprava ima prostor za 2 posodi kapacitete 10 L v kateri se lahko uporablja tekoče sredstvo za dezinfekcijo rok (gel ni dovoljen). Prek vgrajenega senzorja za tekočino, naprava zazna, ko v posodi zmanjka dezinfekcijskega sredstva. V tem primeru se sproži svetlobni signal na omejevalniku in naprava se preklopi v stanje mirovanja. Prehod v tem primeru ni mogoč.

Sama postavitev in priklop omejevalnika sta preprosta. Omejevalnik je v tla pritrjen s štirimi vijaki za osnovno delovanje pa zadostuje priklop na omrežno napetost 220V. Za operativni pričetek je potrebno zagotoviti še odtok za odvečno dezinfekcijsko sredstvo (posoda za odvečno tekočino).