Informacijski sistemi nam v mnogočem olajšajo delo. Dober pregled nad podatki, hitro iskanje informacij, manjša potreba po prostoru (danes lahko v eno majhno škatlico spravimo vsebino vseh knjig, ki so bile kadarkoli napisane,...), manj človeških virov za enako opravljeno delo in še bi lahko naštevali. Vse delo pa lahko v trenutku postane brez vrednosti če nas doleti najhujše - izguba podatkov. Okvara trdega diska, požar ali kraja lahko razvrednotijo več let ali desetletij našega trdega dela. Človek se šele takrat prične zavedati, da bi lahko v samo nekaj minutah izdelal varnostno kopijo vseh podatkov in se tako izognil najhujšemu.

Varnostnim kopijam podatkov, dajemo v podjetju 1 Klik d.o.o. velik povdarek. Predvsem smo vsa ta leta težili k temu, da uporabnike programske opreme eKLIK razbremenimo dela in tako integrirali sistem za samodejno izvajanje varnostnih kopij. Varnostne kopije lahko izdelujemo na različne medije.

USB spominski ključ
Za vsega 15 do 20 EUR kolikor je potrebno v času nastajanju tega članka potrebno odšteti za USB spominski ključ, kapacitete 4 ali 8GB, lahko preprečimo najhujše. Program bo 1x dnevno, samodejno izdelal varnostno kopijo, jo stisnil s programom za arhiviranje in jo presnel na USB spominski ključ brez posega uporabnika.

Mrežni računalnik v krajevnem omrežju
V primeru, da imamo v podjetju več računalnikov, priključenih in medsebojno povezanih v lokalnem omrežju, lahko program avtomatsko prenese varnostno kopijo podatkov na mrežni računalnik. V tem primeru se varnostna kopija vedno nahaja na drugem računalniku iz katerega lahko v primeru okvare glavnega računalnika v samo nekaj minutah povrnemo podatke.

Mrežni disk
Vse cenejše komponente nam omogočajo, da si danes tudi majhna podjetja ali posamezniki omislijo mrežni disk. V tem primeru gre za "okrnjeni" računalnik, ki v majhni škatlici združuje trdi disk z mrežnim vmesnikom. Tak trdi disk je na voljo ostalim računalnikom v mreži in nudi prostor za shranjevanje podatkov.

Računalnik z RAID1 diskovnim poljem
Zanesljivost proti izpadom v primeru okvare trdega diska povečuje RAID1 diskovno polje. V računalnik z ustrezno matično ploščo vgradimo dva diska (priporočljiv je isti model in kapaciteta). Sistem poskrbi, da se na oba diska hkrati zapisujejo isti podatki, kot bi imeli dvojčka. V primeru izpada enega diska, nas sistem opozori na okvaro diska v sistemu in brez prekinitve deluje naprej z drugim diskom. Tako imamo čas, da obvestimo svojega informatika, da je prišlo do okvare, da lahko slednji ustrezno ukrepa in zamenja okvarjeni disk.

Oddaljeni (dislocirani FTP strežnik)
Za še večjo zanesljivost smo uvedli tudi storitev za dislocirano skladiščenje podatkov na strežnikih v našem podjetju. Prenos podatkov se samodejno izvaja 1x tedensko, skrb nad tem ali se podatki redno izvajajo pa prevzamejo naši tehniki. Storitev je plačljiva in je odvisna od velikosti varnostnih kopij. Trenutno sta v ponudbi dva paketa:
  • Mini paket (do 49,90MB v stisnjeni ZIP obliki): 8,90 EUR/mesečno*
  • Maxi paket (nad 50,00MB v stisnjeni obliki): 17,90 EUR/mesečno*
*Cena velja za 1 podatkovno bazo!