S prihodom operacijskega sistema Win 10, smo izgubili nadzor nad posodobitvami. Posodobitve, ki vključujejo najnovejše varnostne popravke in izboljšave se prenesejo in namestijo samodejno. Za večino uporabnikov je tak način najbolj primeren, ki pa ima svoje slabosti. Katere?
Prenos posodobitev iz spleta, bo vašo internet linijo obremenil do onemoglosti. Kaj to pomeni? Medtem, ko se prenašajo posodobitve, bo nalaganje spletnih vsebin počasno, med poslušanjem spletnega radia ali video vsebin, pa se boste jezili, ker bo neprestano prihajalo do prekinitev.
Če uporabljate operacijski sistem Windows 10 Pro ali novejši, je mogoče prevzeti nadzor in preprečiti, da OS samodejno prenese in namesti posodobitve. To storimo z urejevalnikom lokalnih skupin ali registrom. Ker gre za poseganje v občutljive sistemske nastavitve, bomo v tem članku preskočili del o poseganju v register.
Kako preprečiti samodejne posodobitve z urejevalnikom pravilnika lokalnih skupin?
Če zaženete Windows 10 (Professional, Enterprise ali Education), lahko uporabite urejevalnik pravilnikov lokalnih skupin. Na ta način hitro spremenite nastavitve in preprečite Windows 10 samodejno nalaganje in namestitev posodobitev.
Uporabite bližnjico Windows na tipkovnici + R, da odprete ukaz Run (Slika 1).

Slika 1
Vpišite gpedit.msc in kliknite "V redu", da odprete urejevalnik pravilnikov lokalnih skupin.
V levem oknu odskakljajte na naslednjo lokaciji: Konfiguracija računalnika Administrativne predloge Komponente sistema Windows Windows Update (Slika 2).

Slika 2
Na desni strani dvokliknite možnost "Konfiguriraj samodejne posodobitve" (Configure Automatic Updates). Odpre se obrazec za nastavitve (Slika 3).

Slika 3
Na levi strani potrdite možnost Omogočena, da omogočite pravilnik.
Pod možnostmi boste našli več načinov za konfiguriranje samodejnih posodobitev:
2 - "Obvesti za prenos in obvesti za namestitev."
3 - "Samodejni prenos in obveščanje o namestitvi."
4 - "Samodejni prenos in načrtovanje namestitve."
5 - "Dovoli lokalnemu skrbniku, da izbere nastavitev."
Da ne bomo razglabljali o pomenu posamezne nastavitve, bo najbolje, da vam svetujem uporabo opcije 2. Ta opcija, vam bo dala možnost, da se sami odločite, kdaj bodo windowsi pričeli prenašati in nameščati posodobitve. Ko bo nova posodobitev na voljo boste o tem obveščeni.