Nova davčna zakonodaja uvaja obvezen izpos QR kode, kar pomeni, da bo z 2.januarjem 2016 v Sloveniji nemalo POS tiskalnikov, ki ne bodo uporabni za izpis t.i. davčnih računov. Gre namreč za staro tehnologijo, ki ne omogoča dovolj kvaliteten izpis oz. sploh ne podpira izpisa QR kode. Te omejitve žal ne bomomogli zaobiti niti programsko, tako da bo potrebno stare POS tiskalnike nadomestiti z novimi.
V Pravilniku o izvajanju Zakona o davčnem potrjevanju računov je določeno, da se zaščitna oznaka izdajatelja računa na računu navede v tekstovni obliki in v obliki QR kode. Izpis QR kode na računu je obvezen, in sicer v vsebini in obliki kot je navedeno v pravilniku. Druge možnosti niso predvidene.
V izogib reševanju težav v "zadnjem trenutku", naprošamo uporabnike, da se pravočasno pozanimajo ali njihov POS tiskalnik omogoča izpis zahtevane kode.
Načeloma lahko zapišemo, da v kolikor ima vaš tiskalnik direkten USB priključek ne bi smelo biti težav, vendar žal so tudi tukaj izjeme. V koliko pa gre le za USB pretvornik (konverter) do serijskega COM oz. paralelnega LPT priključka na POS tiskalniku, pa je vsekakor potrebno preveriti ustreznost naprave (tiskalnika).
Na priloženih slikah so prikazani različni tipi priključkov, ki jih lahko srečamo na POS tiskalnikih. Še enkrat poudarjamo, da so POS tisklaniki s serijskim COM (9 pinski konektor) in paralelnim LPT (25 pinski konektor) pod velikim vprašajem.
Za več informacij se lahko obrnete na naš elektronski naslov, katerega najdete pod rubriko KONTAKTI