Brez-kontaktni medij: medij (kartica, obesek, zapestnica, nalepka,...) z vgrajeno anteno in čipom, ki čitalniku posreduje svojo  kodo, ki je na svetuunikatna za vsak medij (proizvajalci imajo dodeljen svoj številčni spekter). Mediji so lahko v obliki kartice, zapestnice, obeska, žetona,… V primeru večjih količin se lahko medije, ki imajo dovolj veliko površino, tudi potiska, izbirate lahko tudi barve.

Nadzor posameznih prostorov znotraj stavbe

Vsa vrata so lahko varovana z električno ključavnico in čitalnikom brez-kontaktnih medijev. OnLine sistem je sestavljen iz čitalnikov in programske opreme prek katere v realnem času nadzorujemo vsak čitalec  oz. uporabnika (medij) ločeno. Prek OnLine sistema imamo tudi vpogled v dnevnik prehodov, kdaj in kdo.


Nadzor posameznih naprav znotraj stavbe

Vsak čitalnik brez-kontaktnih medijev ima svoj lastni naslov, ki informacijskemu sistemu sporoči čas, številko medija in svojo lastno številko, tako da sistem ve za katero napravo ali prostor je prišla zahteva. Ker ima vsak čitalnik vgrajen relejski izhod, lahko preko tega vklapljamo in izklapljamo naprave, ki to omogočajo. Na ta način lahko nadziramo tudi število vklopov posamezne naprave, porabo zakupljenih vklopov in druge parametre.


Nadzor parkirišča

V urbanih območjih veliko težav povzroča parkiranje. Če ima podjetje lastno parkirišče, le tega lahko zavarujemo z zapornico in jo povežemo z RFiD čitalnikom. Sama razdalja branja, ki jo lahko zagotovimo je odvisna predvsem od RFiD tehnologije, ki jo uporabimo in medijev. Z aktivnimi mediji lahko zagotovimo branje na razdaljah od 1 do 20m. S pravilno postavitvijo anten lahko razdalje še povečamo.

Povezovalni elementi:

Čitalniki se lahko z informacijskim sistemom povezujejo prek TCP/IP ali RS485 povezave. Obe vezavi imata nekaj presnosti. Prednost TCP/IP povezave je predvsem v tem, da z lahkoto čitalce priključimo na obstoječo mrežno infrastrukturo, prednost RS485 vezave pa je predvsem v razdalji linije, ki je lahko tudi več kot 1km. Če želimo RS485 linijo povezati na računalnik lahko to storimo prek RS485 na TCP/IP konverterja oz. prek RS485 na RS232 konverterja.