Kljub temu, da imamo danes na voljo številne medije, na katere bi lahko sami izdelovali varnostne kopije, tega ne delamo. Če bi primerjali vloženo znanje, denar in čas, ki je bilo za enako opravilo potrebno nekaj let nazaj s tem, ki je potrebno danes bi ugotovili, da se je postopek res drastično spremenil na boljše. Ampak to je najbrž pripeljalo do tega, da danes varnostne kopije izdelujemo še bolj nevestno kot včasih, kljub temu da je lažje, cenejše in nam dejansko razen nastavitev, ki so potrebne na začetku, ne vzame popolnoma nič časa.

Da ne bomo razglabljali zgolj o človeških lastnostih, vam bomo raje ponudili naše lastne izkušnje in znanje, da vas rešimo nepotrebnih zagat ob okvari trdega diska ali računalnika oz. izgube podatkov, ki so možni tudi ob številnih drugih scenarijih.

Pri izdelavi varnostnih kopij, vas bomo najprej soočili z odločitvijo, kam boste delali varnostne kopije. Izbirate lahko med naslednjimi opcijami:
 1. zunanji trdi disk, katerega na računalnik priključimo prek USB vodila, 
 2. dodatni trdi disk v računalniku,
 3. zunanji trdi disk ali NAS, ki je priključen na lokalno mrežo
Ko nas boste vprašali katera opcija je najboljša, bo odgovor vsekakor zunanji trdi disk oz. NAS, saj nam ta nudi največ funkcionalnosti in svobode v omrežjih z več računalniki. Prednosti so številne:

  • disk je lahko dislociran od ostalih prostorov npr. v računalniški omarici, tako da ni postavljen v bližini katere delovne postaje, kjer lahko zaposleni ali obiskovalci pritiskajo na gumbe na ohišju, ga izključijo ali celo odtujijo,
  • disk je priključen na lokalno omrežje prek katerega je lahko dostopen vsem uporabnikom, katerim dodelimo ustrezne pravice,
  • zaradi manjše porabe energije je ekološko ustreznejši kot pa računalnik, ki bo moral za potrebe izdelav varnostnih kopij delovati 24 ur na dan,
  • če se fizično nahaja v drugem prostoru je večja možnost, da ga ne doseže požar, če se ta pojavi v prostorih, kjer potekajo vse ostale aktivnosti,
  • zaradi majhnih dimenzij ga lahko vgradimo tudi v požarne omarice,

Drugi dve varianti opisani pod točko 1 in 2 sta prav tako sprejemljivi, vsekakor pa bi vam prej svetovali vgradnjo dodatnega trdega diska v sam računalnik, kot pa zunanji trdi disk z USB vodilom. Namreč slednji mora biti postavljen v bližino računalnika, kjer pa je preveč izpostavljen vplivom kot je kraja, izklop USB kabla ali napajanja, padec z mize, itd.


Ko se odločimo za vrsto medija na katerega bomo izdelovali varnostne kopije, lahko že pričnemo z delom. Za potrebe nastavitev programske opreme za izdelavo varnostnih kopij, nam pripravite še spisek računalnikov in map (datotek), katere želite arhivirati, za vse ostalo poskrbimo mi.

Vaše varnostne kopije bomo izdelovali enkrat dnevno (lahko tudi večkrat), izdelali pa bomo le varnostne kopije datotek, ki so bile spremenjene od zadnje izdelave varnostne kopije. To pomeni, da vaše lokalne mreže ne bomo vsakodnevno obremenjevali s prenašanjem vseh datotek, ker to ni potrebno. Varnostna kopija je na ta način izdelana izredno hitro, seveda pa moramo ob prvi namestitvi narediti "polno" varnostno kopijo, da lahko program primerja datume datotek. Program bo izdelal celo varnostne kopije datotek, kot so MS Outlook ali SQL server, kljub temu da so fizično "pripete" na sam program in jih v normalnih okoliščinah ne moremo kar prosto kopirati.

Program vas bo ob uspešno izdelani varnostni kopiji tudi obvestil prek elektronske pošte oz. vam poslal opozorilo če je pri procesu prišlo do napake.

Skratka, če ste vse to prebrali ne boste več imeli izgovora, da za varnostne kopije niste poskrbeli, ker ste mislili, da je postopek prezahteven in predrag. Izguba podatkov, vas bo stala precej več.