Decembra 2015, je v Ljubljani svoja vrata odprl prvi fitnes center, ki obratuje vse dni v tednu 24 ur na dan. Po 6 mesecih delovanja ocenjujemo, da je projekt prvega 24/7 fitnes studia Gym24, uspešen. Svoj krstni nastop je prestala tudi biometrična verifikacija članov.
Gre za prvi center v Sloveniji, ki svojim članom nudi vadbo 24 ur na dan, vse dni v tednu. Zasluga gre tehnologiji, ki je samostojnost delovanje centra, postavila na povsem nov nivo. V Gym24 boste zaman iskali klasično recepcijo. Namesto klasične recepcije, nas na vhodu pozdravita 2 samopostrežna terminala in 2 omejevalnika dostopa. Tako omejevalniki dostopa kot kioski, imajo vgrajen biometrični čitalnik.
Prehodi so dodatno varovani z IR celicami, ki zaznajo vsak nepooblaščen dostop. IR celice so povezane z alarmnim in video-nadzornim sistemom. Slednji vsak poskus nepooblaščenega prehoda zabeležijo in alarmirajo, prek vgrajene sirene.
Sistem nadzira tudi vklop in izklop razsvetljave v centru. Vgrajen števec obiskovalec, prek programske opreme šteje vstope in izstope. V primeru, da v centru ni vadečih, programska oprema prek krmilnika izklopi razsvetljavo in privarčuje na strošku razsvetljave.

Opis samopostrežnega terminala (kiosk)

Samopostrežni terminal (kiosk) ima vgrajen zaslon na dotik, bralnik in izdajatelj brezkontaktnih RFiD kartic, termalni POS tiskalnik za izstavljanje računov, ter plačilni terminal za bančne kartice. Včlanitev novega člana poteka povsem samodejno. Ko pristopimo h kiosku, na zaslonu izberemo ali gre za obstoječega ali novega člana. Če izberemo opcijo "Nov član", kiosk ponudi vpis osebnih podatkov. V naslednjem koraku izberemo katero karto želimo izbrati in jo dodamo v »košarico«. Da zaključimo nakup, v bralnik bančnih kartic vstavimo bančno kartico in vpišemo PIN številko. Če je transakcija uspešna, terminal izpiše račun (davčno potrjen). Vpis zaključimo z registracijo prstnega odtisa, katerega je potrebno 3x postaviti na čitalec prstnih odtisov. Če je branje uspešno, kiosk po nekaj sekundah izda člansko kartico. Ker je potrebno slediti veljavni Slovenski zakonodaji, biometričnih podatkov ne smemo hraniti v podatkovni bazi na strežniku. Iz tega razloga, se biometrični podatek člana zapiše na člansko kartico in ne v podatkovno bazo. Zato vstop brez članske kartice ni mogoč.
Člani katerim karta poteče, na kiosku le podaljšujejo karto z novim nakupom. Registracija na kiosku s prstnim odtisom ni potrebna, saj zadostuje, da v bralnik RFiD kartic vstavijo kartico. Sistem samodejno prepozna člana in mu ponudi nakup nove karte.

Opis kontrole pristopa

Na vhodu v center sta postavljena 2 omejevalnika dostopa. Oba sta namenjena tako vstopu kot izstopu članov. Omejevalnika imata na vhodni strani vgrajen biometrični čitalec z režo za RFiD kartico. Član mora v režo najprej vstaviti brezkontaktno RFiD člansko kartico. Če je kartica prepoznana, se vključi modra osvetlitev senzorja prstnega odtisa. Član na senzor položi prst katerega je ob včlanitvi registriral na kiosku. Če je prepoznava uspešna (cca. 2 sek) se aktivira omejevalnik dostopa in omogoči prehod. Sistem istočasno tudi izključi IR senzorje na vhodu in prepreči vklop alarma. Ko član vstopi v prostor se IR celice ponovno vključijo in napravijo »nevidni« zid.
Ko član zapušča center, registracija s prstnim odtisom ni potrebna. Zadostuje, da na čitalec približa člansko kartico. Čitalec prebere člansko številko v sistemu naredi odjavo in aktivira izhod.
Ker se Gym24 nahaja v hotelskem kompleksu, je dostop do centra na voljo tudi gostom hotela. V ta namen, so bile vnaprej izdelane članske kartice za hotelske goste. Gost kartico prejme na recepciji hotela. Kartice hotelskih gostov ne zahtevajo registracije s prstnim odtisom. Zadostuje, da gost kartico vstavi v režo. Če dnevno št. obiskov (hotel ima zakupljeno kvoto dnevnih obiskov) ni bilo preseženo, se aktivira prehod in hotelskemu gostu omogoči vstop v center.
V obdobju od zagona sistema so bile urejene številne prilagoditve sistema. Naj naštejemo le nekatere:
  • Možnost vnosa popustov za določene člane. Lastnik centra določenim članom vnese popust za določene karte za izbrano obdobje. Sistem ob nakupu karte, članu samodejno doda popust na karto, glede na vnesene parametre,
  • Možnost ročnega vklopa in izklopa luči prek programskega vmesnika,
  • Možnost izklopa preverjanja prstnega odtisa na posameznih članih,
  • Izbira ANG jezika na Kiosku,
  • Možnost aktivacije vhoda ali izhoda na daljavo prek mobilne aplikacije,

Garderobne omarice

Centri v katerih se vpelje sistem kontrole pristopa, vedno naletijo na vprašanje, kako rešiti zaklepanje garderobnih omaric. Eden izmed enostavnih, vendar manj priljubljenih sistemov, je sistem zaklepanja z "žabicami". Gre za sistem, ko mora član s seboj nositi svojo lastno ključavnic (žabico). Nepriljubljen je predvsem zaradi dejstva, da člani omarice namenoma zaklepajo tudi, ko zapuščajo center. Na ta način si "zagotovijo" svojo lastno omarico, osebje centra pa se kmalu sreča z vprašanjem, kako odkleniti takšne omarice.

V Gym24 so se iz tega razloga odločili za preverjeno ključavnico Ojmar na PVC kartico. Gre za ključavnico s klasičnim ključem, katerega lahko izvlečemo, ko v ključavnico z notranje strani vstavimo PVC kartico (člansko kartico). Ko vstavimo kartico, ključavnica omogoči, da omarico zaklenemo in izvlečemo ključ. Če kartice ni v ključavnici, odstranitev ključa ni mogoča. Ko se član po vadbi vrne k omarici, lahko s ključem omarico ponovno odklene. Ojmar ključavnice, dobavljamo z MASTER ključem, kateri omogoča odklepanje zaklenjenih omaric. Uporaben je v primerih, ko član izgubi ključ, ali pa v primeru ko član namenoma zaklene omarico, ko odhaja.Za konec še na kratko o biometriji in zanesljivosti. Glede na splošno znana dejstva o biometrični prepoznavi na podlagi prstnega odtisa, se je sistem izkazal kot zelo zanesljiv. V povprečju ima z razpoznavo prstnega odtisa, težave le cca. 3% članov. V ta namen je bila programski opremi dodana možnost vklopa ali izklopa prepoznave na podlagi prstnega odtisa.

Člane, ki imajo težave s prepoznavo prstnega odtisa, smo še dodatno preverili. Ugotovili smo, da imajo zaradi poškodovanih blazinic, povsem enake težave tudi na mobilnih napravah ali drugih podobnih sistemih, ki delujejo na podlagi prstnega odtisa. Iz tega sklepamo, da je sistem maksimalno optimiziran, izboljšanje pa se lahko doseže le z izboljšanjem senzorjev s strani dobaviteljev.

Spletna stran: http://gym24.si/